לילדה שלי יש תולעים – היא צורחת ולא יכולה לישון! הצילו!!!

ראשית, אסור להרוג את התולעים. הן מגיעות כדי לעזור לגוף לעכל עודפים של סוכר (עקב אכילת יתר של ממתקים) או לפרק עודפי מזון לא מעוכלים (עקב אכילת יתר או רגישות למזון כמו גלוטן או חיטה). אפשר וצריך להקל על הסימפטומים שהן גורמות כפי שיוסבר בהמשך.

אצל מבוגרים- פעמים רבות מתפתחות תולעים כשכיס המרה לא מתפקד כראוי. הן מגיעות כדי לעזור בפרוק מזון, ועצם זה שאין מספיק מיצי ומלחי מרה הוא מה מאפשר את שיגשוגן,  שהרי היו צריכות להתפרק בתוך מיצי העיכול.

הגרד נובע מחומר שמפרישה התולעת הנקבה סביב פי הטבעת של הילדה. החומר גורם לילדים לגרד ואח"כ כשהידיים יגעו בפה – הביצים חוזרות שוב לתוך מערכת העיכול. קודם כל, שוטפים את הטוסיק של הילדה עם מים וסבון (רצוי סבון משמן זית) ומנגבים. ואז מקלפים שן שום. יש לקלף בלי לפצוע אותה. כשהיא מקולפת שלמה לשים אותה קרוב ככל הניתן לפי הטבעת של הילדה, ומיד תהיה הקלה משמעותית בגרד, והילדה תוכל להרדם. אם הילדה גדולה, כדאי לקלף שן שום ממש ממש פצפונת בגודל של כדור כמו אקמול ולתת לה לבלוע עם מים את שן השום השלמה. התדר של השום ירגיע את התולעים לפחות למשך הלילה ואולי גם למשך היום שלמחרת. אם הילדה קטנה או שאין בבית שן שום ממש קטנה, יש לשים שן שום מקולפת בכוס מים ולתת לה לשתות מים אלה (להוסיף כל הזמן מים למשך 24 שעות). ככה לעשות למשך שבוע- בכל יום לשים שן שום חדשה מקולפת בכוס מים ולשתות את המים. מומלץ לאכול זרעי דלעת קלופים לא קלויים (אפשר לטחון במטחנת תבלינים ולשים בדיסה או במזון שהילד אוכל). יש לערוך בירור למה הגיעו התולעים ומה תפקידן בגוף, למשל, רגישות חמורה לגלוטן או לחיטה, ורגישות לשמרים ולפטריות. במקביל, מאד יתכן שיש מקור עובש גדול בבית שקרוב למיטת הילדה או ממש בתוכה (למשל מזרן או כרית מעופשים). לאחר תיקון המצב הבריאותי התולעים ייעלמו מאליהן.

 

מקורות עובש לדוגמה:

פח הזבל (נא לרוקן לפחות פעם ביום, רצוי בלילה)

שטיחים (אם יש ריח של עובש- יש לנקות בצורה יסודית)

פרחים באגרטל (כבר ביום הקניה, כי שמו אותם קודם בדלי עם עובש) – אם מאד רוצים פרחים באגרטל נא להחליף מים כל יום ולהוסיף למים מעט חומץ. מדי פעם יש לקצר גבעולים כדי למנוע ריקבון.

עשבי תיבול באגרטל (לפעמים תוך יום עלולים להעלות עובש במים)

עציצים ואדניות

כפפות שעבדו איתן בגינה והוכנסו לשקית

וילון אמבטיה שהשחיר או העלה כתמי פטרת

מכונת כביסה- במיוחד תא האבקה. יש למשוך אותו החוצה בתום כל הפעלה (בזהירות- יש לרוב נקודת לחיצה במרכז כדי לשלוף את תא האבקה), לרוקן משאריות מים ולהשאיר בחוץ עד להפעלה הבאה. אחרת פתחי יציאת המים מתעפשים בקלות. התוצאה היא שכל הבגדים, המצעים, המגבות יתמלאו בנבגי עובש. הדרך לבעיות נשימה קצרה מאד. בנוסף יש למשוך מעט אלינו את הגומי המקיף את התוף באזור התחתון של המכונה (פתח צידי) ולנקות את המשקעים האפורים שהצטברו שם לפחות אחת לשבוע עם מקלון לניקוי אוזניים טבול בחומץ או באלכוהול.

נקו לפחות אחת לחודשיים את פילטר המזגן (שוטפים הבמים מייבשים ומחזירים). נא הפעילו פונקציית X-fan במזגן כדי למנוע היווצרות עובש. בכל כיבוי המזגן יבצע איוורור ללא קירור ורק אז יכבה סופית.

גיליתי שאם במזגן המכונית אני מכבה את המיזוג ומשאירה אוורור עוד דקה, לא יהיה ריח עובש בפתחי האוורור בעת ההדלקה הבאה של המזגן!

הפתעה! אם הילדה ישנה אחרי מקלחת ומרטיבה עם שערה את הכרית- לפעמים גם אם יש מגבת על הכרית, הסירו את הציפית ותגלו הפתעות מדהימות: שפע של נקודות עובש שחורות ומכוערות במיוחד. עכשיו תבינו למה השיעול לא נפסק ורק מתגבר…. ולמה קשה לה להרדם. לא, לא בגלל התרגשות ממבחן בחשבון….

מזונות חשודים שתמיד תמיד יש לבדוק מחשש עובשים (ולא להתעצל!): קינואה (לאור ריבוי המקרים של עובש בקינואה, כנראה יש ספק ענק שהסחורה שלו מחולקת גם בסופרים באריזות מאד יפות אבל היא פגומה!!!) ,טחינה, אגוזי מלך ושקדים (ראו פירוט עוד כמה שורות), זיתים, דברים שמכילים חומץ (לעיתים החומץ אינו סינתטי כמו חומץ בלסמי או הדרים ואז יש זיהום מואץ במזון הוא מתקלקל מאד מהר כי החומץ הזה הוא תוצר של תסיסה לא טובה כולל שמרים ועובשים). אחת לכמה ימים או אחת לשבוע לבדוק מה מצב המים בביתכם. מטופלי היקרים יודעים איך לבדוק עם מטוטלת.

בשר ודגים מעושנים או מיושנים- עתירי עובשים ושמרים. להמנע מלצרוך אותם בכלל.

שקית של שקדים ירוקים טריים אפילו ביום הקניה (לרוב יש לפחות אחד עם עובש).

שקית של שקדים יבשים קלופים או אורז או קטניות או  קמח – לבדוק ואז לאחסן. מדי פעם לבדוק שלא התפתחו קורים של זחלים.

אם מצאנו שקיות של קטניות וקמחים שהתמלאו בזחלים/בחרקים – רוב הסיכויים שיש גם עובש.

תבלינים כמו קימל, כמון, זרעי כוזברה וכן זרעי חמניה או דלעת – כדאי לבדוק פעם בשבוע את כולם ולוודא שאין קורים או דברים שזוחלים או שעפים החוצה. אם יש פרפרים במטבח סימן שיש משהו מעופש. הפרפרים התפתחו מזחלים שיש בשקדים או בקטניות וכד'. הם באו להראות שהמוצר מקולקל ופסול למאכל אדם.

פירות וירקות שנרקבו בסלסילת הפירות או במקרר או מתחת למקרר או מתחת לשולחן או באחד התיקים

מזון רקוב מתחת למיטות ולשידות במיוחד בחדר הילדים

אבוקדו, אננס ופאפיה- מועדים לפורענות

מזון רקוב בתיקי טיולים ובי"ס

מזון רקוב בתיק שלי או בתיקי הילדים, כולל אלה שמאוחסנים בארון. אל תשאלו איך נראה כריך עם חומוס אחרי חודש בתוך תיק טיולים שנשכח בארון…

פקקי בקבוקי המים במקרר

בקבוקים ריקים שהושארו בבית לשם מיחזור (לעולם לא לסגור בפקק – להשאיר פתוחים כדי למנוע התעפשות)

סלסילת הבצל והשום והתפו"א

נעליים שהעלו פטרת

מיזרקות חשמליות מקסימות ברוח הפנג שווי – מעלות עובש אחרי יממה אלא אם כן מוסיפים בקביעות כף חומץ למים

דליי מים לאגירת מים עד שיגיעו המים החמים באמבטיה – אחרי יום מתחילים להתעפש ויש לנקותם בחומץ או באבקת סודה לשתיה

סמרטוטי רצפה שהושארו רטובים

סקוטשברייט וסמרטוטי המטבח שלא נשטפו ויובשו כראוי

רהיטים או ביגוד, קלטות וידיאו או ספרים שקיבלנו לאחרונה או מצאנו ברחוב ואספנו לביתנו

ריהוט שגבו אל קיר חיצוני או אל קיר אמבטיה המועד לפורענות

בגדים שנשארו זמן רב מדי בעומק הארון נוטים להעלות עובש (ולאותת לנו משהו חשוב)

נזילה מצנרת המים כולל מהשכנים שמעלי או לצידי (מי דולף רגשית בבית, כלומר נשמתו בוכה? נזילת ביוב מעידה לרוב על בעיה במערכת השתן). כל נזילה יש לתקן מיידית וללא דיחוי.

בחורף – לבדוק אם יש סימני נזילה מהגג או מהחלונות.

לעיתים אין שום סימן ממשי לנזילה למעט עובש קל על הקיר.  אם יש עובש- יש רטיבות בקיר! לפעמים עוד לפני העובש יש ברחשים שחורים טיפוסיים לנזילות שנצמדים לקיר.

פירות כמו תפוחים טריים (מבחוץ תפוח מקסים ובפנים רקבון ועובש נוראי)

גחלים ששפכו עליהן מים, ייבשו בצורה חלקית ואחסנו בשקית

שזיפים מיובשים שנקנו בשקית ארוזה בסופרמרקט

אננס מיובש ללא סוכר שלא נשמר במקרר (ממש מסוכן לבריאות אם אוכלים אותו- מלא עובשים)

חבילת חמאה שנקנתה ממינימרקט שהמקרר בו לא מקרר ממש

ביצה עם חור קטן שהתעפשה במקרר

ריבה או מנות קרב שהכנו לפני כשבוע והתמהמהנו באטימתן עלולות להעלות עובש – לעיתים לאחר שבוע. במקרה כזה יתנפח מעט מכסה הצנצנת, ולא יהיה צליל פופ בעת פתיחה.

צנצנת חמוצים ביתיים שהעלתה עובש

כלי פסח מקרמיקה שהעלינו לבוידעם בתוך ארגז סגור ושכחנו לייבש לפחות יומיים קודם

ארבעת המינים שהעלו עובש אחרי סוכות (במהלך חג הסוכות כדאי לשמור ערבה והדס במקרר)

מיכל ההדחה ('ניאגרה') של השירותים – להרים את המכסה בשליפה ולעיתים מגלים שם הפתעות כמו מים עכורים או עובש שחור סביב החלקים שמעל לקו המים.

ככלל, כדאי לאוורר את הבית לאורך שעות היום ככל הניתן. פעם בשבוע/יים לשים את כל המצעים בשמש. מגבות רחצה יש לפרוס לייבוש על משענת כסא או על חבל. מי שתולה מגבת רחצה על קולב – מובטח לו שבקפלים שלה ישגשג לו בנחת עובש.

אם לא הצלחתם לאתר את מקור העובש חישבו: כמה זמן אתם סובלים מהבעיה? מה הדבר השונה/החריג שעשיתם סמוך לתחילת הבעיה? לדוגמה: האם עבדתם בגינה, הבאתם כפפות עם בוץ ואיחסנתם בשקית? חזרתם מטיול עם שאריות מזון או עם פחמים של מנגל שהעלו עובש? קיבלתם מעיל חדש עם ריח חשוד כעובש?

כשיש משהו עם עובש שחור – התדר הוא נוראי. יוצר בעיות שינה, נדודי שינה או יקיצה מוקדמת מדי, עצבנות, עייפות איומה (לאורך זמן עלולה לפגוע בלב, ואז יופיעו סיוטים מחרידים בשינה), דקירות כמו מחטים וגרד בעיניים,  תחושת שריפה בעור הפנים, נזלת, קוצר נשימה, שיעול, וגרון נפוח ושאר סימני אלרגיה, ולאורך זמן בעיות נשימה חמורות עד כדי דלקת ריאות. ובנוסף, כל הפירות והירקות שבחוץ מתקלקלים בקצב מהיר בלי שתבינו למה.  רצוי להפוך את כל הבית כמו בנקיונות לפסח: לבדוק מה יש בתיקים, בארונות, אם מבינים שיש עובש כבר הרבה זמן- להוציא דברים שהרבה זמן לא נגענו בהם בארונות מרוחקים מן העין,  לאוורר את המצעים בארגזי האחסון שמתחת למיטות, או לבדוק מה קורה בתיק הטיולים שזמן רב לא נגענו בו… אם התגלו כתמים כתומים, חומים, אפורים או שחורים בבגדים, במצעים או במפות שולחן שמזמן לא הוצאנו  – הצלחתם לגלות את מקור העובש! אם יש גרד וצריבה חזקה בעיניים כמו דקירות מחטים, רוב הסיכויים שמה שהעלה עובש הוא ירק חריף כמו: בצל, שום, פלפל ירוק חריף. במקרה של פלפל ירוק חריף נקודה קטנה של עובש יכולה ליצור דלקת עיניים אלרגית לכמה מבני הבית.

עזרה ראשונה עם גילוי עובש על הקיר – לנגב את העובש עם סמרטוט טבול בחומץ או באקונומיקה (להשתדל לא לנשום את החומר המסוכן הזה).

עוד עצה לקיר עם ריח עובש – עד שמגיע השרברב, וגם אחרי חודש מגילוי העובש ואוורור הקיר- כל יום להדליק נר במיכל חרס (או זכוכית עבה) ולשרוף בתוכו מעט מרווה מיובשת, וגם כשזה נכבה לתת לזה להעלות הרבה עשן. מה שיותר עשן ככה יותר טוב. העשן פשוט מבטל את ריח העובש. פטנט מדהים! רצוי מאד לאוורר כל שעות היום ובחורף אם קר מאד לסגור רק בעת שישנים בחדר. נר דולק בצורה בטיחותית בחדר שישנים בו יועיל לשינה רגועה יותר למרות עובש חי בקיר החדר.

 

2 תגובות

  1. קראתי
    וכאן בני התחיל להיות רגיש לגלוטן. ומדי פעם מופיעות תולעים. ובקיר של המעון שלו התגלה רטיבות. בה עכשיו מטפלים. וגם חופש עכשיו
    אחרי שמטפלים בעובש.
    איך אני יכולה להחזיר את הגלגל אחורה? איך אפשר ששוב יחזור לאכול גלוטן.
    אשמח לתשובה

    • אפשר לתקן. הקירבה לעובש אכן עלולה לדרדר את המצב. היו בטיפולי ילדים שבתחילת טיפול היו צליאק ובסופו כבר לא- רק רגישים לחיטה. היו כמה מדהימים שהגיעו למצב שאפילו חיטה מותרת להם בגמר הטיפול.

כתיבת תגובה

אנחנו לא נשתף את כתובת המייל שלך עם אחרים. שדות חובה מסומנים *

שלח

 

טיפים

טוקסופלסמה גונדי

רוצים להפטר במהירות ובקלות מהטפיל טוקסופלסמה גונדי (טוקסופלזמוזיס)? טפיל זה עושה שמות בגוף האדם: מחשבות בעייתיות כמו דיכאון וחרדה, בעיות לימפה כמו בלוטות לימפה מוגדלות,

קראו עוד »