ריבת אביונות

מה שמו של פרי הצלף? ענבה, אבל זה לא שם פרי שייחודי לצלף. אני מחמיצה ענבות של צלף כמו במתכון של הלפת המוחמצת ולפעמים מדלגת על שלבי ההשריה במים ל- 10 ימים כולל החלפת המים בוקר וערב. ענבות צלף מוחמצות משמשות לריפוי בעיות כיס מרה ודרכי מרה.  איך קוראים לניצנים? אביונות. גם הפעם החלטתי לדלג על שלבי ההשריה ולהכין ריבה טיפונת מרירה בטעם ייחודי ומפתיע, כדי שתרפא תקלות כיס מרה ודרכי מרה (מוביל מרה, cystic duct, וצינור מרה משותף). הענין הוא שיש לקטוף לשם כך המון המון ניצנים סגורים כאלה (לא משתמשת בפתוחים שמא יכילו חרקים), רצוי עם המקל אליו מחוברים (מייצג דרכי מרה), כדי להגיע לקילו פרי. על הדרך נדקרים יופי מקוצי הצלף – שיטה מקורית לקבל דיקור סיני מדויק בחסדי ה’, שפותח מרידיאנים כמו עקיצת יתוש. צריך להשתדל שעל כל כמות של פרי תהיה כמות דומה של סוכר אבל לא חייבים.

עונת האביונות וענבות הצלפים משתנה מאזור לאזור בארץ. אביונות אלה קטפנו באזור מדרך עוז ומגידו לקראת סוף יוני. למיטב זכרוני גם באזור קצרין ורמת הגולן יש הרבה ענבות צלפים גדולות בעונה זאת. לעומת זאת, בצפון הרחוק כמו אזור ביריה הקריר והגבוה, הפריחה מתאחרת, ובסביבות אמצע יולי עד אמצע אוגסט יש הרבה אביונות וענבות.

 

המצרכים:

כמעט קילו סוכר

כמעט קילו אביונות רצוי כולל המקל הקצר אליו הן מחוברות

1 כוס חומץ סינתטי

1 מקל קינמון

1 כוכב אניס גדול

1 סוכר וניל

מיץ מלימון שלם או לימון וחצי

 

אופן ההכנה:

מבשלים בסיר בינוני סוכר וחומץ עם מקל קינמון וכוכב אניס על אש בינונית, תוך כדי בחישה מדי פעם שלא יישרף הסוכר בתחתית, עד שנמס הסוכר. אם לא נמס אפשר להוסיף עוד 2 כפות חומץ. לאחר כשעה מקבלים סירופ סמיך שהולך ומצטמצם בנפחו. שוטפים את האביונות אחרי שבררנו ובדקנו שאינן מתולעות או עקוצות. מכניסים לסיר ובוחשים רק מעט כדי שלא יתפרקו. הצבע של הסוכר המומס הופך להיות סגלגל או ענברי. כעבור 10 דק’ של בישול על אש בינונית או מקסימום רבע שעה יש להוסיף שקית סוכר וניל ולערבב, ואז מיץ מלימון שלם או אף לימון וחצי ולערבב. הריבה מוכנה וקל יותר למזוג אותה בעודה חמה לצנצנות זכוכית קטנות (מתנה מקורית לחג לחמות) או בינוניות ולאחסן בארון ללא צורך בקירור. אם הריבה נוזלית מדי היא מצריכה מקרר.

בתיאבון ורפואה שלמה!

 

 

 

 

הפוסט הקודם

כתיבת תגובה

אנחנו לא נשתף את כתובת המייל שלך עם אחרים. שדות חובה מסומנים *

שלח